Industrimuseet Frederiks Værk

 

   

Om museet Aktiviteter Samlinger Besøg os Formidling Undervisning Butik Presse

 Forside > Besøg os > Knud Rasmussens Hus

Museet på Flickr   Museet på Facebook   Pages in english   Tilbage til forsiden   Få læst siden op (adgangforalle.dk)   Sitemap   Linkoversigt   Send en e-mail til museet   Link til download sektion   Bookmark and Share   

 

 Knud Rasmussens Hus

 

I sæson 2014 har Knud Rasmussens Hus åbent fra 12. april til 19. oktober - se mere information nederst på denne side.

Området
Knud Rasmussens Hus ligger i et storslået landskab i Hundesteds nordvestlige udkant, ikke langt fra Spodsbjerg Fyr. Fra den ca. 25.000 m2 store grund er der overalt frit udsyn over Kattegat – i klart vejr både til Rørvig og Hesselø. Terrænet er stærkt kuperet. En trappe giver mulighed for at forcere den stejle skrænt og komme ned på stranden.

Mindevarden
På et højere beliggende punkt end selve huset blev der i 1936 rejst en mindevarde for Knud Rasmussen. Stenene til varden kommer fra forskellige lokaliteter i Grønland.

Spodsbjerg Fyr
Endnu nogle skridt længere oppe findes Spodsbjerg Fyr og den nedlagte fyrmesterbolig, som i dag anvendes til skiftende udstillinger.

Formidlingshus
Et tilhørende udhus er blevet nedrevet og genopført på de gamle fundamenter. Det bruges til formidlingsformål.

Parkering
Bilkørsel er ikke tilladt i området. Der henvises til p-pladserne på hjørnet af Knud Rasmussensvej/Skansevej eller på Dyssebakken. Gåafstanden til museet er i begge tilfælde ca. 250 meter.

Huset
Huset er opført under 1. verdenskrig, mens Knud Rasmussen var af sted på den 2. Thule-ekspedition, og stod færdigt i 1917. Det blev ikke en sommerresidens for familien i traditionel forstand, men derimod først og fremmest et arbejdshus for den senere så berømte polarforsker.

Hans enke, Dagmar Rasmussen, overdrog hele herligheden med grund, hus og indbo til kommunen (dengang Torup sogn) i 1939. Siden har huset fungeret som mindestue og museum.

Byggestilen er inspireret af datidens engelske ”cottage-style” med svungne kviste, karnap og et markant, valmet stråtag. Huset er tegnet af Helge Bojsen-Møller, der var en af landets fremtrædende arkitekter, og valget af ham var næppe tilfældigt, idet han allerede på dette tidspunkt havde forestået adskillige offentlige byggerier på Grønland.

Hovedhusets grundplan har en sluttet, næsten kvadratisk form. Dette oprindelige hus fik efter nogle år tilføjet et lille anneks, som bl.a. blev indrettet til et mere uforstyrret arbejdsværelse for Knud Rasmussen. De to bygninger blev senere forbundet med en lang gang, som i dag benyttes til skiftende udstillinger.

Online-adgang til Knud Rasmussens dagbog fra Lapland 1906 mm.

Læs mere om Knud Rasmussens Hus her.

Læs om Knud Rasmussen her.

Læs mere om Knud Rasmussens ekspeditioner her.

Læs om Knud Rasmussens Arkiv her.

 Adresser og åbningstider

Knud Rasmussens Hus

Knud Rasmussens Vej 9
3390 Hundested
tlf. 47 72 06 05
e-mail info@indmus.dk
 

Åbningstider:
12. april til 19. oktober
Mandag lukket

Tirsdag - søndag 11-16

Entré

Voksne 50 kr. Børn og unge under 18 år gratis. Omvisninger 900 kr. pr. time mod forudbestilling. Billetten er også gyldig til Krudtværket og Arsenalet.
Grupper modtages uden for sæsonen mod forudbestilling på
tlf. 47 72 06 05

Industrimuseet Frederiks Værk | Torvet 18 - 20 | 3300 Frederiksværk | Tlf. 47720605 | info@indmus.dk